“Jos lopetan työn teon, niin lopetanko samalla toimimisen paremman huomisen puolesta?”

Mielenkiintoinen haastattelu Sipoon Sanomissa (4.11.2014) tutkija Timo Järvensivusta ja downshiftaamisen epäeettisyydestä: Tutkija: Downshiftaaminen voi olla myös epäeettistä

“Degrowth on termi, joka aika ajoin esiintyy julkisuudessa, mutta sen sisältö tunnetaan edelleen heikosti.

Järvensivun mukaan moni ymmärtää väärin, että liike tavoittelee talouden laskua. Hänen mukaansa degrowth haluaa saada luonnonvarojen kulutuksen kestävälle tasolle. Toinen tavoite on purkaa yhteiskunnasta pakko kasvattaa taloutta.

– Eihän sillä ole mitään väliä, kasvaako talous vai supistuuko se, jos ihmiset voivat hyvin. Niin kauan kuin talouskasvulla ei ole haittavaikutuksia, talous voi kasvaa. Samalla pitää hyväksyä ne seuraukset, mitä päästöjen vähentämisellä on talouskasvulle.”

“- – ihmisten pitäisi ajatella itseään ensisijaisesti yhteistä hyvää edistävinä kansalaisina. Pelkällä kuluttamisella tai sen vähentämisellä ei voi auttaa.

– Yksi iso eettinen ongelma on, että kuluttajat ja tuottajat molemmat ajattelevat, että osallistumalla markkinatalouteen voi toimia niin, että parantaa maailmaa. Ei voi tuudittautua siihen uskoon, että kun osallistun vain kuluttajana, se riittää”

2 thoughts on ““Jos lopetan työn teon, niin lopetanko samalla toimimisen paremman huomisen puolesta?”

  1. Kiinnostava näkökulma! Itse olisin kuitenkin sitä mieltä (näin yhden burn outin jo rypeneenä), että tulee yhteiskunnallekin pidemmän päälle kestävämmäksi, että ihmiset käyttävät aikaansa asioihin, jotka he kokevat mielekkäinä kuitenkin ilman valtavaa suorittamisen pakkoa. Loppuunpalamisen ja huonon (työ)hyvinvoinnin hinta yhteiskunnallisestikin on loppujen lopuksi pientä talouskasvua huomattavasti suurempi, puhumattakaan yksilöllisestä hinnasta ja henkisestä kärsimyksestä. Sitä paitsi, pitää downshiftaajienkin käydä kaupassa, pitää vaatteita ja muutenkin kuluttaa? Se, että monet hoitavat lapsiaan ja/tai vanhempiaan ja omaa terveyttään siinä sivussa luulisi olevan myös ainakin kunnallistaloudellisesti erinomainen asia. 🙂

    Like

    1. Itsekin karsastan (burn outin läpikäyneenä) tuota suorittamisen pakkoa. Artikkelissa ehkä käsitettiinkin downshiftaaminen enemmän ääripäänä, jolloin muutetaan sinne “maalle” ja ryhdytään mahdollisimman omavaraisiksi. Siinäkään ei mitään väärää ole, minkä takia yhteiskunnan tulisikin muuttua – on ehkä parhaillaan muuttumassa – pois kokonaan tuottavuus- ja kapitalismiajattelusta, sillä se vähentää hyvinvointia, ja keskittyä sen sijaan muuttamaan ja kehittämään yhteiskunnan rakenteita siten, että se mahdollistaa hyvinvointia ihmislähtöisesti. Jos kuluttamista itsessään on pakko lisätä, tulisi mieluummin keskittyä aineettomiin tuotteisiin ja palveluihin, sillä ostamalla lisää tavaraa tuskin kukaan on kokenut olevansa pitkällä tähtäimellä onnellinen vaikka verotuloja kiliseekin valtion kassaan.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.