“Olisiko sulla hetki aikaa?”

Kenttätyön uumenissa. Hämmentävää, miten tutkimuspyynnön lähettäminen Facebookissa tuntuu tungettelevalta ja jopa ujostuttaa. Olen tehnyt myös feissausta aikoinani ja kaikenlaista asiakaspalvelutyötä, enkä niissä ole koskaan osannut jännittää. Jostain syystä silti toissapäivänä lähettämäni haastattelupyynnöt ja tutkimusluvat jännittivät ja tuntuivat oudoilta. No, onhan se nyt outoa. Touhuaa omiaan sosiaalisessa mediassa, minding your own business, kun yhtäkkiä puskasta pomppaa viesti “hei olen väitöskirjatutkija Turun yliopistosta..” Wowissa ja Second Lifessä tämä on jo eräänlainen vitsi. Olo on kuin ovelta ovelle kiertävällä imurikauppiaalla “olisiko sulla hetki aikaa..?”

Sain kuitenkin muutamia vastauksia, joten kyllä se siitä. Pyyntöjä pitää vain lähettää hurjasti lisää, koska jokaista kahtakymmentä pyyntöä kohden ehkä kolme vastaa ja joista yksi oikeasti jää mukaan tutkimukseen. Haastateltavan sitouttaminen onkin ongelma, joka tulee varmasti jokaisella tutkijalla vastaan.

Tutkimuksesta kiinnostuneet ovat yleensä itsekin jollain tavalla pohtineet aihetta, ovat korkeakouluopiskelijoita/-työntekijöitä, tai muuten vain aktiivisia persoonia. Antropologiassa heitä kutsutaan avaininformanteiksi. Heiltä saa runsaasti “sisäpiirin” tietoa ja he ovat innostuneita kertojia. Graduvaiheessa yksi informanteistani oli tällainen ja haluaisin ottaa häneen uudelleen yhteyttä. Olisi myös mielenkiintoista saada tietää kuinka hänellä nykyään menee kahden vuoden jälkeen.

Informanttien hankkiminen netissä on kuitenkin vähän kuin pimeässä luolassa hapuilisi. Aina välillä käsiin osuu jotain, joka joko tukee tai lipsauttaa jalat alta.

Ei auta, pakko silti jatkaa eteenpäin, kyllä sieltä tunnelin päästä jossain vaiheessa valo pilkottaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.