Vitkuttelun jalo taito

Procrastination = The act of postponing, delaying or putting off, especially out of habitual carelessness or laziness. *

Ah, mikä ihana sana englannin kielessä. Sanakirja.orgin määritelmä on kipeän osuva kuvainnollisuudessaan. Vitkuttelu ja lykkäys on tuttua huttua ainakin tämän tutkijan arjessa, joka sitten aina aika ajoittain pakertaa sen kellon ympäri kompensoidakseen viikon muuta löysäilyä.

Perjantaina kävin Turussa laitoksen muiden jatko-opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa aloittamassa uuden kirjaprojektin. Päivän tarkoituksena oli kirjoittaa aamusta iltapäivään, ilman tuttuja rutiineja ja niitä ah niin käteviä keinoja lykätä ja vitkutella. Tuotan yleensäkin tekstiä suhteellisen nopeasti, oksennustyylillä, jonka vuoksi jälkimuokkaukseen menee (välillä myös tarpeettoman) paljon aikaa. Tämä on kuitenkin minulle sopiva taktiikka, sillä muutoin sveitsiläistä juustoa muistuttava pääni vuotaa ideat jonnekin tyhjiöön tai bittiavaruuteen, enkä enää muista jotain “maagista” järjenhiventä, joka olisi pitänyt kirjoittaa alas.

Perjantai oli kuitenkin loistava keino etäännyttää itsensä rutiineista, istua alas ja vain kirjoittaa. Olkoonkin, että tekstiä tuli ranskalaisilla viivoilla runsaasti, mutta huomasin myös oman laiskuuteni niiden suhteen. Ranskalaiset viivat ovat oma tapani procrastinate, sillä en jaksa kirjoittaa niitä auki tai puhtaaksi. Itsensä pakottaminen omasta mielestään epämiellyttävään, mutta pakolliseen työhön oli yllättävän vapauttavaa. Kuinka paljon aikaa meneekään siihen, että pohtii kahvilaadun merkitystä päivän työpanokselle tai “tähtien asennon” epäsuotuisuutta inspiraatiolle.

*(määritelmä: sanakirja.org)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.