Kesälaitumen reunalla

Palauttelen tässä itseäni pikku hiljaa kesälaitumilta sorvin ääreen Suomen Antropologisen Seuran lehden muodossa. Seuran toukokuisesta seminaarista on tulossa työryhmittäin Forum-julkaisut lehteen ja reilu 1000 sanan englannin kielinen teksti onkin ihan hyvä tapa verrytellä aivonystyröitä kesän jälkeen.

AIR:n sähköpostilistalle tuli myös mielenkiintoinen CfP “THE INFORMATION SOCIETY”-lehden erikoisnumeroon otsikolla “The Death, Afterlife and Immortality of Bodies and Data”. Lähdeluettelon avulla pääsin surffailemaan uusimpia tutkimustuloksia, joita ei omaan hakuseulantaan ole vielä osunut.

Surffailun lomassa löytyi myös kyberlaki-blogi, jossa puidaan lainsäädännöllisiä seikkoja virtuaalimaailmaan liittyen. Lainsäädäntö laahaa nimittäin jälkijunassa niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla ja tuonpuoleisuuteen liittyvät seikat tuntuvat olevan prioriteettilistan pohjalla. Suurimmalla osalla web-palveluista on käytäntönä tilin lakkauttaminen tietyn ajan jälkeen, kun taas Facebook käyttää profiilin memorialisointia, mikä on sekin herättänyt osaltaan vastarintaa. Yhdenmukaista käytäntöä ei silti vielä ole, sillä palvelujen käsitykset yksityisestä materiaalista vaihtelevat.

Yksityisyys ja lainsäädäntö tulevat usein eteen, jos perikunta haluaa esimerkiksi edesmenneen sähköpostikirjeenvaihdon itselleen tai tilien salasanoja. Sheffieldin yliopiston Internet-lain professori Lilian Edwards kertoo alla olevassa videossa aiheesta lisää:


Edwardsin mukaan tulisi ottaa käytännöksi myös lisätä www-sivustojen salasanat testamentin mukaan, jotta perikunnalla tulisi olla oikeus myös vainajan virtuaaliseen omaisuuteen fyysisen ohella. Legacy Locker, Dead Man’s Switch ja DoYourOwnWill ovat vain muutamia palveluja, joiden avulla myös virtuaalista jäämistöään voi hallita jos ja kun jotain sattuu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.