Hyvän tuulen alla

Suomen Antropologisen Seuran ylläpitämät Antropologipäivät hurahtivat ohitse ennen kuin ehdin huomatakaan. Muistan stressanneeni esitelmän tekemisen aloittamista joskus huhtikuussa ja hups koko hommahan on jo ohitse. Pidin erityisesti professori Keith Hartin keynote luennosta, joka innoitti tutkiskelemaan herran nettisivuja. Tulostelin viikonloppulukemiseksi parit artikkelit.

Oma esitelmäni koski (luonnollisesti) tutkimusaihettani, mutta viidessätoista minuutissa on hyvin hankalaa ja suhteellisen haasteellista yrittää selvittää aihetta tuntemattomille tutkimuksen tarkoitusta ja tuloksia. Omassa tapauksessani on vaikea edes puhua vielä tuloksista, joskin niitäkin on jonkin verran. Sain kuitenkin mielenkiintoisia kommentteja, joista on hyvä jatkaa eteenpäin.

Juttelin aiheesta myös Hesariin viime viikonloppuna ja jutusta kehkeytyikin jännää keskustelua Hesarin verkkosivuilla. Kielipoliisit hyökkäsivät välittömästi tekstin muutamiin sanamuotoihin ja hiukan myöhemmin kiinnitettiin huomiota itse sisältöön. Kommenteissa nousee jopa hyvin kärkkäitä ja negatiivisia ajatuksia virtuaalimuistamista kohtaan, kun taas osa on hyvin myönteisiä. Juuri tämän tyyppisiä asenteita olen itsekin kohdannut.

Mielestäni muistelo/hautausmaa sivut netissä oikeastaan voivat helpottaa, jos vaikka sille oikealle haudalle on pitkä välimatka. Nettihän on läsnä myös 24h, joten sinne pääsee kun haluaa. On myös hyvä, että “vaikeitakin” asioita löytyy netistä, sillä nekin ovat osa elämää. (Leski, HS, 9.5.2010)

Informanttien hankinta pitäisi polkaista nyt toden teolla käyntiin. Olen siirtänyt fokukseni nyt melkein kokonaan suomalaiseen kontekstiin, jolloin lähdekirjallisuuteen pitäisi ujuttaa myös muuta kuolemakulttuuriin liittyvää kirjallisuutta kuin Pentikäisen “Suomalaisen lähtö” (1990). Olemme muutaman kuolematutkijan kanssa perustamassakin yhteistyöverkostoa Suomen kamaralle Nordic Network of Thanatologyn innoittamana. Ensi vuodelle on suunniteilla kuolemaseminaari, josta olisi mahdollista saada aikaiseksi antologia nykyisestä, 2010-luvun, suomalaisesta kuolematutkimuksesta.

Kaiken näköistä touhua siis riittää. Ensi viikolla pitäisi arvostella opiskelijoiden esseet, antaa arvosanat, järjestää muutama kesäkuun alun touhu ja meno, ja lopuksi 22. päivä hypätä Ateenan koneeseen ihmettelemään Kreikan muata. Toivon mukaan mitkään islantilaiset tulivuoret tai paikalliset mellakat ei estä reissua. Tarkoitus olisikin karata saaristoon, eikä jäädä muhimaan pääkaupungin poliittisesti tulenarkaan tunnelmaan.

2 thoughts on “Hyvän tuulen alla

  1. Välillä ihmettelen HS-keskusteluissa pyöriviä ihmisiä. Miten voi olla että keskustelupuun reilusta kolmestakymmenestä viestistä vain muutama käsittelee itse asiaa ja lopuissa väännetään sanamuodoista ja yksityiskohdista. Eikä tämä ketju liene ainoa. Anonyymi nettikommentointi on jotenkin… härskiä.

    Like

  2. Jep, totta turiset. Aika usein kommentoinneissa keskitytään nillittämään kielioppisäännöistä itse sisällön sijaan. Kieliopillisille väännöillekin on aika ja paikkansa, mutta valitettavan usein itse sisältö jää vähemmälle huomiolle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.