“Nii mut eikö se nyt ole vähän outoa?”

Otsikossa näkyvä kysymys on yleisin reaktio, kun kerron tutkimuskohteestani. Suomalaisten reaktion taustalla on ehkä meidän käsityksemme kuoleman pyhyydestä ja yksityisyydestä. Ei haluta tuoda sitä esille eikä varsinkaan netissä. Kysyn yleensä tällaiseen reaktioon vastakysymyksen “onko kukaan läheisesi kuollut viime aikoina?” Harvoin kukaan vastaa tähän myöntävästi, mikä ehkä on osasyynä kummasteluun. Ihan yhtä lailla hääbloggaaminen on mielestäni kummallista, mutta enpäs ole koskaan ollut menossa enkä kai ihan heti olekaan menossa naimisiin, joten on vaikea kuvitella niitä ajatuskulkuja hääbloggaamisen taustalla.

Muutoinkin suomalaisten käsitykset “sopivasta” käyttäytymisestä ovat kuoleman suhteen hirvittävän jyrkät ottaen huomioon, että tietyt tavat ja käytännöt ovat hiipuneet sotien jälkeen voimakkaasti. Kuolemaa ja kuolemista on vaikeaa hahmottaa samalla tavalla kuin ennen, koska kuoleman käsitteleminen on professionalisoitu. Kuoleminen on sitä, mitä tapahtuu leffoissa ja mediassa, eihän se nyt minua kosketa.

Virtuaalisuus ja kuolemarituaalit ovat kuitenkin hiljalleen ujuttautumassa meidän(kin) yhteiskuntaamme. Pirjo Haimila Sydän-Satakunnan lehdestä uutisoi 6.4.2010 kuolinkellojen siirtymisestä nettiin. Kokemäkeläinen Mauri Mikola kertoo kehittämästään palvelustaan:

Kuolinkelloja soitetaan edelleen, kun joku on poistunut keskuudestamme. Niiden välityksellä tieto kulki ennen kaikille niille, joille pitikin. Enää näin ei tapahdu, kun ihmiset asuvat hyvinkin kaukana toisistaan, mutta netissä voivat periaatteessa käydä kaikki.

Kuolinilmoitukset.fi on ehkä ensimmäinen suomalainen palvelu, joka muistuttaa ulkomaalaisia virtuaalimuistomerkkisivuja, joille niin ikään voi kirjoittaa kuolinilmoituksia eli obituaries. Samaan aikaan myös Facebookiin on alkanut ilmestyä yhä enemmän ja enemmän suomenkielisiä ja suomalaisille omistettuja muistosivuja. Tutkijana on ehkä ongelmallisinta hahmottaa ilmiötä FB:n yksityisyys-suodattimen vuoksi, joka piilottaa suuren osan sivuista. Julkiset sivut taas voivat olla tietoisesti julkisia, mutta en sano vielä juuta enkä jaata, ennen kuin olen saanut haastateltavia aiheesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.