Muna vai kana – aineiston analysointia ja luokittelua

Sain eilen illalla vahingossa kiukunpuuskassani pienen flown, kun ryhdyin rakentelemaan alustavaa dispositiota. Aiheenihan on jatkoa suoraan gradustani In Memoriam* – virtuaalimuistomerkit yksityisinä, julkisina ja virtuaalisina tiloina (2009), joten sain jo alustavaa raakatekstiäkin siirrettyä väikkärin puolelle. Sinänsä jännä, että ajattelin graduni tekstiä “raakatekstiksi”, sillä se vielä joskus viime keväänä tuntui niin valmiilta ja viilatulta. Nyt taas, kun tekstiä lukee, iskee myötähäpeä ja halu korjata ja muokata lisää! Kuuluu kai asiaan.. 😉

Yritin tuossa lounastunnilla hiukan muokata tutkimusaineistoni luokittelemisperusteita eteenpäin.. Nythän se jakaantuu seuraavasti:

Virtuaaliset seremoniat
– kokoontumiset ja muistoseremoniat virtuaalitiloissa (mm. online-verkkopelit: World of Warcraft, Aces High II), mitä muita? lasketaanko kokoontumisten organisoinnit tähän??

Suunnittelemattomat muistomerkit
– edesmenneen virtuaaliaktiivisuuden ympärille muodostunut toiminta: sosiaalisten medioiden profiilisivut, verkkopäiväkirjat, kotisivut, videot (esim. Facebook, MySpace, Youtube, Irc-Galleria..)

Suunnitellut muistomerkit
– läheisten tietoisesti muodostamat virtuaaliset muistomerkit: virtuaalimuistomerkkisivustot, virtuaalihautausmaat, muistovideot (esim. Memory-Of.com, online-verkkopeleihin (mm. WoW) muodostetut pysyvät muistomerkit)

Edellä mainittuja voisi alkaa purkamaan nelikenttä-ajattelun kautta, eli suunniteltu-suunnittelematon, materiaalinen-immateriaalinen. Immateriaalisen sijasta sopisi mielestäni paremmin virtuaalinen, mutta koska koko aineistoni on virtuaalista ja oletettu “materiaalisuuskin” liittyy lähinnä muistomerkin pysyväisyys-ominaisuuteen. Esimerkiksi Facebook-profiili voi muodostua suunnittelemattomaksi muistomerkiksi, joka on immateriaalinen juuri tämän ominaisuutensa vuoksi. Jos se taas memorialisoidaan, siitä tulee suunniteltu ja materiaalinen, eli pysyvä.

Olen skeptinen myös tuon “pysyvä”-termin suhteen, sillä mikä loppujen lopuksi on pysyvää? Onko muistomerkkisivu todellakin pysyvä, jos siitä maksetaan se vajaa sadan dollarin ylläpitomaksu? Toisaalta minua viehättää tietty usko siihen, että sivu todella on pysyvä (muistomerkin tekijöiden mielestä) tai summa on tarpeeksi pieni, jotta sivun häviäminen bittiavaruuteen ei olisi suuri menetys. Kuinka paljon muistomerkin tekijät ajattelevat sen tulevaisuutta? Onko muistomerkillä merkitystä kymmenen vuoden kuluttua? Kahdenkymmenen? Käykö sivulla edelleen satunnaisia ohikulkijoita, kuten hautausmailla, lukien tekstit ja katsoen kuvat? Hautausmailla katsottavana on vain kivi, mutta kivi ja siihen hakattu teksti kertovat myös valtavasti siitä, millainen merkitys edesmenneellä on ollut. Se on ehkäpä enemmän vain tulkinnanvaraista.. Toisaalta se kertoo (mielestäni) myös ensisijaisesti perheen rahallisesta tilanteesta, koska hautakiviä ei osteta millään pikku pennosilla. Mitä komeampi, sen arvokkaampi. Onkohan kiviä ostettaessa mietitty mikä kunnioittaisi edesmenneen muistoa parhaiten vai onko ajateltu lähinnä hautausmaalla vierailijoita? Appearance and status…hmmm..

Viimeistään maaliskuussa ajattelin aloittaa informanttien hankkimisen, sillä kysymyksiä alkaa olla jo iso liuta. Tarvitsen vastauksia.

*tuntuu, että “tuhlasin” hyvän otsikon jo gradussa! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.